Двадесет и осем от общо 73 места, заети в момента от британски депутати в Европейския парламент, ще бъдат преразпределени сред оставащите 27 държави - членки на ЕС. Това реши Kомисията по конституционни въпроси към европарламента, цитирана от EUobserver.

За България няма да има промяна в броя на депутатите, които в момента са 17. Франция, Испания, Италия и Холандия ще спечелят най-много места, решиха членовете на комисията с 21 гласа "за" и четири "против".

Преразпределението ще се прилага след парламентарните избори през май 2019 г., два месеца след края на двегодишния преговорен период за Брекзит между Великобритания и ЕС.

Броят на френските депутати ще се увеличи от 74 на 79, а испанските евродепутати ще бъдат 59 вместо досегашните 54. Италия и Холандия печелят по три места и така ще имат съответно 76 (досега 73) и 29 (досега 26) свои представители в европарламента. Броят на ирландските депутати ще се увеличи от 11 на 13. По едно допълнително място ще получат Дания, Естония, Хърватия, Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Финландия и Швеция.

Без промяна остават Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Португалия и Словения. Германия не може да увеличи броя на своите депутати, защото вече има максималния позволен – 96.

Размерът има значение

Местата бяха преразпределение, вместо да бъдат оставени празни или премахнати, защото сегашното разпределение не се смяташе за справедливо за всички държави предвид размера на населението им.

През изминалите месеци се появиха различни предложения, като няколко държави членки искаха да имат повече места. Освобождаването на места след Брекзит се смяташе за възможност да се задоволят тези желания, без да се налага нито една страна да губи места.

Общият брой на депутатите ще намалее от 751 на 706. Предстои решението на комисията да бъде одобрено на пленарно заседание на европарламента. Останалите 46 места ще бъдат празни, но могат да се използват в бъдеще за евродепутатите от новите държави членки.

Глас за всеки европеец

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси днес поставиха и основата за паневропейски листи, които ще позволят на гражданите на ЕС да гласуват за политици от други държави членки. Идеята за транснационални листи се обсъжда от години, но наскоро получи нов тласък след подкрепата на френския президент Еманюел Макрон, който спечели одобрението на лидери от южните държави членки.

Решението за това ще зависи от националните правителства. Според приетия днес текст местата, които ще освободят британските евродепутати, ще могат да се използват за такива транснационални листи.

Но ако Великобритания продължава да е членка на ЕС, когато започне новият парламентарен мандат, избраните по този начин ще трябва да изчакат, докато британските депутати напуснат, преди да могат да заемат местата си в Брюксел и Страсбург.

Без бюджетната вноска на Великобритания другите държави членки ще трябва да платят сметката за 28-те нови депутати, които ще печелят около 8500 евро на месец и ще получават мeceчнaтa cyмa oт около 4300 eвpo зa oбщи paзxoди. Това означава допълнителни разноски в размер от 358 400 евро на година, отбелязва EUobserver.

Дневник