Докато в Народното събрание тече дебат по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, а партията изрази недоволство, че премиерът не е в пленарната зала, Бойко Борисов се срещна с посланиците на Русия и Турция. Това се вижда от съобщения на правителствената информационна служба.

По време на разговора с посланика на Турция Хасан Улусой двамата с Борисов са били на едно мнение, че диалогът между държавите - членки на ЕС и Турция, трябва да бъде нормализиран в контекста на разбирателство и разумни решения.

Премиерът Борисов и посланик Улусой обсъдили и подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция. За нея се разбра при посещението на канцлера Ангела Меркел през уикенда в София. Очаква се в срещата във Варна да участват премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни във Варна. Меркел посочи, че това е добър шанс да се говори с турския президент Реджеп Тайип Ергодан "по всички въпроси, които ни вълнуват".

Борисов и Улусой са обсъдили и възстановяването на духовни сгради на територията на двете страни - въпрос, който Борисов обсъди и с турския президент Ердоган при откриването на обновената църква "Свети Стефан" в Истанбул в средата на месеца.

С посланика на Русия Анатолий Макаров Борисов обсъдил развитието на двустранните отношения. Като области от взаимен интерес бяха посочени енергетиката и туризма.

Дневник