Въоръжените сили на Египет обявиха днес, че ще разследват дали бившият началник-щаб Сами Анан, който в събота обяви, че ще се кандидатира за президент, е нарушил военните правила и е подправял документи, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.

Анан също така беше задържан в Кайро, след като беше призован да обясни действията си като част от разследването. Информацията още не е потвърдена от вътрешното министерство в Кайро, след като дойде от представители на предизборния му щаб и бе цитирана от "Ройтерс" и онлайн изданието "Иджипт индипендънт".

В изявление, поместено в социална мрежа и прочетено по телевизията, командването на въоръжените сили обвинява Анан, че "открито подстрекава" срещу военните и се стреми да вбие клин между тях и обществото. Освен това Анан не бил поискал разрешение от военните власти, преди да обяви, че възнамерява да се кандидатира за президент на изборите в края на март. Говорител на командването заяви, че Анан е фалшифицирал документ, който да удостоверява, че вече не е на действителна военна служба - изискване, за да се кандидатира в политически избори.

Според агенциите това изявление на въоръжените сили слага край на шансовете на Анан да бъде съперник на действащия президент Абдел Фатах ас Сиси, който вече заяви, че ще се бори за втори мандат. Приближен на Анан каза за АП, че той е вече арестуван.

Високопоставеният член на "Мюсюлмански братя" Юсеф Нада помести вчера във "Фейсбук" обръщение към Сами Анан, в което излага условията, при които забраненото в Египет движение би подкрепило неговата президентска кандидатура. Това даде на медиите, лоялни на президента Сиси, възможност да обвържат Сами Анан с "Мюсюлманските братя".

Анан бе началник на Генералния щаб до 2012 г., когато предишният президент ислямист Мохамед Морси го уволни. Самият Морси бе свален през 2013 г. с военен преврат, оглавяван от фелдмаршал Сиси, припомнят агенциите.

За участие в избори всеки, който е бил на активна служба в армията, трябва да я е приключил и да е получил разрешение от въоръжените сили.
Бившият началник на армията обяви намерението си миналата седмица. Тогава го направи и сегашният държавен глава Абдел Фатах ас Сиси, за когото се очакваше, че ще опита да спечели втори мандат. Бившият премиер Ахмет Шафик, който се очертаваше като сериозен опонент на Сиси, се оттегли от надпреварата в началото на месеца.

Dnevnik.bg