Решението на демократите в Сената да възстановят временно дейността на правителството подчерта разделенията в самата партия преди частичните избори през ноември, пише агенция "Ройтерс".

Работата на федералната администрация бе отчасти спряна, тъй като САЩ все още нямат одобрен бюджет, макар републиканците да контролират и Конгреса, и Белия дом.

Демократите в Сената можеха да блокират дейността на кабинета, тъй като за одобрението на бюджета са нужни 60 на 40 гласа, а републиканците имат крехко мнозинство от 51 на 49 души.

Лявото крило на партията искаше да използва възможността да преговаря за съдбата на т.нар. мечтатели - нелегални имигранти, доведени в САЩ като деца. Миналата година президентът Доналд Тръмп отмени програма на предшественика си Барак Обама (DACA), която им даваше възможност да легализират статута си.

Умерените демократи обаче се боят, че проточването на блокажа ще навреди на имиджа им преди ноемврийския вот и в крайна сметка лидерът им в Сената Чък Шумър се съгласи с тази позиция. Вчера те гласуваха резолюция за временно финансиране на правителството. Тя има срок до 8 февруари.

Въпросът за "мечтателите" разделя цялото общество, показва последното проучване на "Ройтерс"/"Ипсос" - 55% от американците смятат, че правителството не бива да спира дейност, дори ако това доведе до депортирането им. В същото време 87% от демократите и 60% от републиканците подкрепят Програмата на Обама за отложено действие за пристигналите като деца, чието действие трябва да приключи през март.

А макар левите демократи да приемат като компромис решението за временно финансиране, 55% от запитаните в проучването на "Ройтерс" хвърлят вината за парализата на властта върху републиканците или върху Тръмп, а едва 33% смятат, че отговорни са демократите.

Няколко демократични сенатори ще поискат втори мандат на изборите през ноември в щати, където Тръмп победи през 2016 г. Принципната позиция на партията по отношение на "мечтателите" може би ще помогне на имиджа им и ще тласне към действие избирателите на партията. Активността по време на междинни избори по правило е по-слаба, отколкото при президентски.

Dnevnik.bg