От последния път, когато някой е виждал това лице, са изминали 90 века. Сега тийнеджърката Зора се завръща сред хората от XXI век, благодарение на учени, които са реконстриурали как е изглеждала една млада жена от мезолита. И, изглежда, хората от втория етап на каменната епоха не са се чувствали щастливи.

Анализът на костите и зъбите на находката от пещерата Теопетра показва, че те са на момиче на възраст 15-18 години.

Тя е имала масивна челюст, вероятно заради това, че хората по това време са дъвчели животинска кожа, за да я направят по-мека.

Що се отнася до сърдития вид на Авги (Зора), ортодонтът проф. Манолис Папагрикоракис се шегува, че "няма как да не си сърдит по това време". Той ръководи екипа, възстановил лицето на базата на отливка от черепа. Възстановката е изложена в Музея на Акропола в Атина.

Изследователите смятат, че Зора е била анемична и е страдала от скорбут. Тя е имала проблеми със ставите и бедрата, които не е изключено да са ограничавали движението ѝ и в крайна сметка да са довели до смъртта ѝ.

Авги е открита през 1993 г. и името е избрано, защото е живяла в зората на цивилизацията около 7000 години преди Христа. Пещерата е заселена преди 100 000 години и там са открити примитивни инструменти от палеолита, мезолита и неолита, както и неолитна керамика.

Dnevnik.bg