Правителството предлага да допълни едно от двете си решения за парк "Пирин", взети между Коледа и Нова година. С предложения текст на пръв поглед се предлага "замразяване" на строителството в няколко зони на парка до приемането на новия план за управление на парка.

Това се разбира от съобщение до медиите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Нейни членове получили по имейл проект на ново решение на правителството. С него се предлага създаването на точка 2 в решение 823 от 28 декември. Въпросното решение гласи, че правителството възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и на съпътстващата я инфраструктура да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

По информация от коалицията предлаганата точка 2 в това решение гласи, че до влизането в сила на нов устройствен план за управление на парк "Пирин" Министерството на околната среда няма право да разрешава каквото и да било строителство в границите на зоната за туризъм и "включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения".

Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, обясни, че термините в кавички не говорят нищо на организациите, които са получили мейла на Министерския съвет. Освен това членовете на коалицията не разбират нито мотивите за това решение, нито какво се цели с него. Коментарът на Белев е, че с този текст се цели да се имитира изпълнение на обявеното уверение от страна на премиера Бойко Борисов пред евродепутатите, че "и една керемида" няма да има в Пирин, а само втори кабинков лифт.

От получения имейл не се разбира кой е вносител на проекта и кога се очаква да бъде внесено в Министерския съвет това проекторешение, нито се предлага обсъждането му с природозащитните организации. Не се разбира и дали с този мейл се иска мнението им по въпроса.

"Дневник" изпрати въпроси по темата до пресцентъра на Министерството на околната среда и водите, откъдето увериха, че отговор редакцията ще получи до края на работния ден.

Протестите продължават

Наскоро министърът на околната среда и водите Нено Димов отхвърли предложението на алпиниста Боян Петров за решение на казуса. Петров предложи в решението на кабинета да се запише съвсем конкретно какво може да се прави в парка.

Коалицията все пак е изпратила отговор на получения мейл. В него се казва, че предложеното изменение не решава въпроса. Едната причина за това е, че не се предлага отмяна на второто решение на правителството между празниците - 821. С него се приема планът за управление, като се внасят и някои уточнения, сред които и това, че се разрешава строителство на 48% от територията на парка, включително и на водохващания.

Другата причина според коалицията е, че в предложения проект има неясни термини, свързани най-вече с цитираните територии. Тези неясни термини, и по-конкретно този за "подсистемите", отварят вратички, които могат да включат и изграждането на един мол.

Коалицията предлага в отговора си на получения мейл да участва в диалог за намиране на решение по целия казус, така че да се спре разделението в обществото по темата.

В допълнение в сряда в 9 часа коалицията ще внесе в Министерския съвет трите си искания - за отмяна на решението за застрояване на Пирин, за оставка на екоминистъра Нено Димов и за разкриване на реалния собственик на ски зона "Банско".

Отделно членовете на коалицията припомнят, че за четвъртък е насрочен поредният протест срещу решението на правителството. От приложена карта на потвърдилите действия в защита на Пирин организаторите прилагат информация за градовете, в които ще има прояви, част от които са в чужбина.

Dnevnik.bg