Инвестиционният фонд Worldview Capital, регистриран на Каймановите острови и основан от българина Анжело Москов, предупреди, че е готов да запорира сметки на българската държавна компания "Булгаргаз".

Чрез съобщение в "Туитър" фондът информира, че причината е неплащане на задължения.

От 2016 г. фондът на Москов контролира дружеството "Петрокелтик" - концесионер на газовите находища "Галата", "Калиакра" и "Каварна", писа "Капитал".

Държавният газов доставчик потвърди днес за проблема, но успокои, че става дума за спор между български търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд. От дружеството разясняват, че частен съдебен изпълнител им е връчил в началото на ноември 2017 г. съобщение за запор върху вземания на "Петрокелтик" ООД по договор, по който "Булгаргаз" купува газа, добит от тях. Запорът е до размера на бъдещи искове, които ще бъдат заведени срещу добивното предприятие от търговец, е разяснил съдебният изпълнител.

Добивното предприятие помолило "Булгаргаз" да задържи сумите по предстоящите плащания по фактури по своя сметка до вдигането на запора. Оттогава "Петрокелтик" не доставя суровина на държавното дружество.

Междувременно на 5 януари три дружества, регистрирани на Каймановите острови, поискали от "Булгаргаз" да извърши плащането на посочена от тях сметка, защото са заложни кредитори на "Петрокелтик". Това са "Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд", "Уърлдвю Икономик Риковери Фънд" и "Плутос Ейджънси ЛЛС". В "Булгаргаз" обаче нямат все още информация за отпадане на основанието за вдигане на запора.

Изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната, е становището на "Булгаргаз".

Dnevnik.bg