Липсата на работна ръка и корупцията притесняват най-много австрийския бизнес в България, съобщи търговският съветник на Австрийското посолство в България Улрике Щрака, цитирана от БНР. Днес в София бяха представени резултатите от официално проучване сред австрийските компании за инвестиционния климат в България и други държави от източна Европа.

Четирийсет процента от австрийските компании отчитат подобрение на инвестиционната среда, каза търговският съветник. Инвеститорите обаче имат и притеснения за средата в България - на второ място като проблем те поставят непредвидимостта на икономическата политика, а на трето място - правна сигурност. За сравнение - в Сърбия ненавременните плащания са основен проблем за австрийските компании, а в Румъния - инфраструктурата.

Емиграцията и ниската квалификация са основните проблеми, заради които компаниите трудно намират работна ръка. Затова австрийските фирми все по-често се включват в проекти за дуално образование. Повече от 80% от австрийските фирми плащат или са готови да плащат повече от средното за техния бранш, показват резултатите от проучването.

Австрия е на второ място по чуждестранни инвеститори с над 4 млрд. евро вложения в страната. 

Dnevnik.bg