Официалната премиера в Русия на филма "Смъртта на Сталин" - черна сатира от британския режисьор Армандо Янучи, бе отменена днес по решение на руското министерство на културата, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА, както и руските медии. Първата прожекция трябваше да е в четвъртък.

Агенция ТАСС съобщи, че вчера се е състояла предварителна прожекция на филма, на която са присъствали държавни дейци, депутати, историци и общественици. След това министерството е отменило лиценза за разпространение на филма, вече предоставен на компанията "Волга", която заяви за "Медуза", че е научила за решението от медиите.

Засега не е ясно дали филмът изобщо ще бъде прожектиран в руските киносалони. ТАСС и РБК уточняват, цитирайки представители на министерството, че лицензът е отнет заради регламент, който позволява такава мярка да са прилага при "публично показване на материали, съдържащи информация, чието разпространение нарушава руското законодателство." Министър Владимир Медински по-късно обясни, че става дума за "морален" въпрос: "При нас няма цензура. Има нравствена граница между критичния прочит на историята и подигравката с нея."

"Смъртта на Сталин" се занимава с борбата за власт сред най-близкото обкръжение на диктатора, започнала веднага след смъртта му. Режисьорът Армандо Янучи вече го е определял като "комедия" и изрично е подчертавал, че сценарият е по мотиви от реалността.

"Това е слаб филм, скучен филм, той е подъл, противен и обиден", каза Надежда Усманова от Руското историческо дружество, съорганизатор на предварителната прожекция. А Елена Драпеко, заместник-председател на комисията по култура в Държавната дума, заяви, че във филма има "екстремизъм" и той би внесъл "лоша кръв в социалната хармония, която вече е постигната в руското общество".

Положителна личност

Според социологически проучвания Йосиф Сталин, управлявал СССР от 1924 до смъртта си през 1953 г., все още се ползва с голямо уважение сред руснаците (а и сред някои българи). Мнозина смятат, че той е извел страната до победата през Втората световна война и я е направил ядрена свръхсила независимо от извършените от него репресии, отнели живота на милиони. По-рано режисьорът Никита Михалков и други културни дейци изпратиха писмо до министъра на културата Владимир Медински, за да определят филма като "очернящ" историческата памет на Русия, което е особено неподходящо в навечерието на 75-годишнината от Битката при Сталинград през Втората световна война.

ТАСС цитира писателя Юрий Поляков от обществения съвет на министерството на културата, според когото всички присъствали на предварителната прожекция са били единодушни, че въпросният филм е "много слаб" и "съвършено лъжлив", а също "образец на идеологическата борба" срещу Русия.

Световната премиера на заснетия по комикси "Смъртта на Сталин", беше през септември миналата година. В главните роли са Стив Бушеми (Никита Хрушчов), Саймън Ръсел Бийл (Лаврентий Берия), Джейсън Айзъкс (маршал Жуков) и Олга Куриленко (пианистката Мария Юдина).

Dnevnik.bg