Парламентарната република атрофира, а парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Това заяви президентът Румен Радев, който днес обобщи работата си за изминалата една година, откакто е на поста.

Държавният глава припомни, че три десетилетия след началото на промените България трябва да отстоява основни демократични права като свободата на словото и подчерта, че в следващите месеци и години усилията му ще бъдат съсредоточени върху преодоляването на моралната криза в българското общество, чиито рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото.

В отчета, който прочете пред журналистите в Гербовата зала на президентството, Румен Радев отправи поредица от директни и косвени критики към правителството на премиера Бойко Борисов и резултатите от управлението му, макар да декларира, че напрежение между институциите няма и работи добре с правителството.

Румен Радев заяви, че България е в критичен момент от своето развитие, като подчерта амбициозно започналото европредседателство не може да подменя вътрешнополотическия дебат и не е алиби за отлагане на болните за обществото теми.

Под въпрос е свободата на словото

"Макроикономическите показатели са добри, но не могат да скрият тревожните тенденциии", каза президентът и посочи, че нивото на чуждестранните инвестиции е ниско, а обезлюдяването на райони от страната продължава. На този фон широко прокламирана стабилност е като марш на място, каза Радев, препращайки към основната теза на премиера Борисов в последната година, че България е запазила стабилност въпреки сериозните политически турболенции в света.

Радев критикува състоянието на обществото, като акцентира върху необходимостта от защита на демократичните права, гарантирана от институциите. Той подчерта, че доверието в Народното събрание е критично ниско, което се дължи на превръщането му в подчинен на правителството орган.

"На третото десетилетие от промените и под въпрос едно фундаментално демократично право - на свобода на словото. Българското общество трябва да се пребори за него и то зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, както и от волята на всеки зрител. Това е ангажимент на всеки активен гражданин", каза държавният глава. Той подчерта, че българите трябва да отстояват демократичните си права, без да чакат разбиране или съдействие от Европа.

Президентът декларира, че дейността му в следващата година ще е съсредоточена върху

съхраняването на демократичните права

на българите, гарантирането на националния суверенитет, налагането на върховенството на закона. "Ще настоявам за прозрачност на собственост, на управленски решения, на харчене на публични средства. Ще стимулирам дебат за свободата на словото. Ще настоявам за дебат за реформиране на съдебната система", ангажира се Румен Радев.

Той посочи като нетърпящи отлагане задачи въвеждането на електронното управление и децентрализацията на управлението, за да се преодолеят тежките регионални дисбаланси. По думите му спешни мерки са необходими и за образованието, но не само с ремонти на училища и заплати на учителите, а с изграждането на система за развитие на съвременни компетенции на младите хора и въвеждане на иновации.

"В идните месеци и години е нужно национално усилие за

преодоляване на моралната криза

на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото.В това усилие всички имаме своя дан, който трябва да внесем и никой няма да го стори вместо нас", смята президентът.

Сред външнополитическите си приоритети Румен Радев посочи активни действия за пълноценна интеграция на България в европейските структури и инициативи. Той съобщи, че като част от усилията за приемственост ще организира през май в Русе среща на президентите на страните от настоящата "тройка" в председателството на Съвета на Евросъюза - Естония, България и Австрия, както и на Румъния, чийто мандат начело на Съюза е от 2019г. В центъра на разговорите ще поставя Дунавската стратегия, която остана встрани от приоритетите, но е важна за развитието на Северна България, каза той. В същото време се обяви за за трансатлантическо сътрудничество, но и контакти със страните от Близкия Изток, Азия и Африка.

Дневник