Марин Йорданов от Шумен, както и всички медалисти от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, ще получат стипендии за отличното си представяне в състезанието, съобщиха организаторите на олимпиадата.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI се проведе от 7 до 13 септември миналата година в София. В Олимпиадата взеха участие най-добрите млади състезатели от 22 страни членки на Съвета на Европа.

Общият бюджет, събран от спонсори и дарители на Олимпиадата, бе в размер на 300 000 лева. За реализацията на eJOI бяха вложени 200 000 лева. Поради липсата на държавни стипендии за най-младите медалисти у нас, бе взето решение част от оставащите средства да бъдат инвестирани за това.

Със стипендии ще бъдат наградени Мартин Копчев от Габрово, който спечели златен медал за България, сребърните медалисти Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор, както и носителите на бронзови медали от eJOI Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.

Останалата част от набрания фонд за Олимпиадата ще бъде оползотворена за по-нататъшната подготовка и стимулиране на младите състезатели по природни науки. Първата стъпка в тази насока бе подпомагането на IX Международен есенен турнир по програмиране в Шумен през ноември 2017 г., в който участваха отбори от България, Гърция, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. 

ШУМ.БГ