Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че "християнството е последната надежда на Европа" и че политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, "отвориха пътя към упадъка на християнската култура и настъплението на исляма", предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Орбан произнесе днес годишната си политическа реч, отбелязваща навлизането му в предизборната надпревара, в която той ще се бори за трети мандат на парламентарния вот през април. В нея унгарският премиер призова и за "глобален антимиграционен алианс", предава "Ройтерс". Предизборната кампания бе официално открита вчера.

Той заяви, че Западна Европа ще бъде завладяна от мюсюлмани и че ислямът скоро "ще почука и на вратата на Централна Европа". "Германците биват принудени да напускат големите градове, защото мигрантите винаги окупират първо големите градове".

"Колкото и да звучи абсурдно, опасността, пред която сме изправени днес идва от запад, от политиците в Брюксел, Берлин и Париж", обяви Орбан. "Разбира се, че ще се съпротивляваме, и то със все по-силни законови инструменти. Първият е нашият закон "Спри Сорос".

Става дума за тежки санкции срещу неправителствени организации, включително такса от 25% върху чуждестранното им финансиране и предварително одобрение на дейността им от държавата.

Петдесет и четири годишният премиер води антиимиграционна политика, която увеличи популярността му, въпреки критиките, че Унгария върви към авторитарен режим, отбеляза Франс прес.

Орбан заяви, че опозицията е в "отчаяно положение" преди вота на 8 април и че не разбира как "тя може да иска народът да й гласува доверие". Основната опозиционна партия, крайнодясната "Йоббик" получава по-малко от 20 процента от намеренията за вот в социологическите проучвания, на фона на близо 50 процента за партията на Орбан ФИДЕС.

Утре Орбан е на посещение в страната-председател на Съвета на ЕС - България, където ще се срещне с премиера и настоящ председател на Съвета на ЕС Бойко Борисов.

Дневник