Ден след като призова за глобален антимиграционен алианс унгарският премиер Виктор Орбан пристига в София. Това става веднага след годишното му обръщение към нацията, фактическото откриване на кампанията за редовните парламентарни избори в Унгария на 8 април и 18 месеца след визитата му в България, по време на която той посети с премиера Бойко Борисов заграждения по границата с Турция.

Визитата му поставя българското председателство на Съвета на ЕС в деликатна ситуация. Причината е, че от България се очаква да изгражда до края на юни консенсус по спорни за ЕС въпроси, докато Орбан не помага особено с декларацията си от неделя, че "колкото и да звучи абсурдно, изправени сме от опасност, която идва от Запада, от политици в Брюксел, Берлин и Париж".

Бойко Борисов се нуждае от подкрепа за евроинтеграцията на Западните Балкани от всички страни от ЕС и Орбан вече заяви, че след Брекзит съюзът трябва да се разшири в тази част на Европа. Но в шестте държави, за които става дума, живеят милиони мюсюлмани, а в неделя Орбан каза, че "смятаме, че християнството за последната надежда на Европа" и че Западът "отвори пътя за упадък на християнската култура и за ислямска експанзия".

България ще е домакин през май на неформална среща на лидерите на страните от Западните Балкани, но далеч по-влиятелен за бъдещето на района е т.нар. Берлински процес, ва който българската дипломация не участва, въпреки изразяваното няколко пъти желание. Това е инициатива от 2014г. за Македония, Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, предвождана от Германия и Франция с участието на Италия, и Австрия и активното партньорство на Словения и Хърватия. Годишната среща през 2017 г. бе в Триест, а през настоящата година домакин ще е Лондон.

Премиерът на страна, през която през 2015 г. минаха стотици хиляди мигранти, но останаха едва няколкостотин, имаше предвид предимно вълна, идваща от Близкия изток и Африка. Използвайки спорни статистики и описвайки страховити картини, Орбан каза още, че неговото правителство "предотврати ислямският свят да ни наводни от юг" и че "ако милиони млади хора бъдат пуснати на север, ще има огромен натиск над Европа и в големите градове на Европа ще се създаде мюсюлманско мнозинство".

Премиерът е поздравявал Бойко Борисов, че бил спрял мигрантската вълна, докато реалността е, че през 2016 г. унгарски гранични части бяха изпратени да спират нелегалния трафик на сръбско-българската граница, а не на българо-турската. Освен това решаваща роля преди близо три години изигра намесата на Австрия за затваряне на всички граници по т.нар. Балкански път - от Гърция през Македония и Сърбия до първата шенгенска граница с Унгария. Практическото спиране на потока се дължи на прокараното от Германия европейско споразумение с Турция за задържане на мигрантите срещу милиарди евро помощ.

Орбан обеща в словото си, произнесено не в парламента, а пред бившия кралски дворец в Будапеща, солидарност на правителството му "с онези хора и лидери в Западна Европа, които искат да спасят своите страни и своята християнска култура. След това той описа и къде минава разделителната линия, започвайки с очаквана победа на Силвио Берлускони и националистическите му съюзници на изборите в Италия на 4 март, партньорите от Вишеградската четворка (Полша, Словакия и Чехия), "поемането в патриотична посока" на новото дясно-националистическо управление в Австрия, проявите на симпатии от Хърватия и "съпротивата, която изгражда Християн-социалният съюз в Бавария".

Останалата част от Европа, според думите му, се превръщала в "имиграционна зона, в един свят на смесено население, отправил се в посока, различна от нашата". Словото на унгарския лидер, обявявал се за етническа хомогенност", бе произнесено под огромен надпис "За нас Унгария е на първо място".

Това са думи, предназначени преди всичко за вътрешна употреба от унгарските избиратели, но те не помагат особено на опитите да бъдат изгладени отношенията между Будапеща и Берлин, Париж и Брюксел.

Благодарение на националистическа, антиимигрантска и евроскептична реторите, Орбан остава популярен в Унгария, включително защото задушава медиите и неправителствения сектор, а социалистическата опозиция е раздробена и слаба. В не малка степен благодарение на еврофондовете икономиката се развива добре, безработицата е едва 3.8%, а унгарците масово харесват социалните разходи на правителството.

На 8 април почти сигурно той ще спечели трети мандат за управление. Социологическо проучване на института Median, разпространено в четвъртък, показа, че подкрепата за неговата партия "Фидес" е намаляла от 39 на 37 процента, а тази за крайно дясната "Йоббик" се е покачила с два пункта до 13%. Сред избирателите, които вече са решили за кого да гласуват, позициите на "Фидес" са отслабнали от 60% на 53%, а "Йоббик" са с 18%.

Националистите могат да създадат главоболия за Орбан по време на предизборната кампания и след изборите. Двама техни представители бяха преди дни в българския парламент по покана на Обединените патриоти и обявиха включването на ВМРО в инициатива, която обичайно идва от леви партии - да се въведе еднаква за ЕС минимална заплата. Така - в известен смисъл парадоксално - крайната десница атакува Орбан с леви идеи. На предишните избори един от основните плакати на "Йоббик" бе с образа на Орбан и надпис "Вие работите, те крадат".

Дневник