Главният прокурор Сотир Цацаров и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов не са се съгласили да се изнесат данни от проверката на Инспектората към ВСС за срещата им в ЦУМ миналото лято заедно с бизнесмена и издател Сашо Дончев. Това се разбира от решението на шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова да откаже информацията на в. "Сега", искана по Закона за достъп до обществена информация.

На 10 юли 2017 г. приключи проверката по темата за визитата на Цацаров в офиса на Гергов в ЦУМ, на която бе и Дончев. Изводът на ИВСС беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров. Проверката започна след сигнал на гражданското движение "Боец".

Вестникът е поискал акта от проверката, но от инспектората са обяснили, че информацията е класифицирана като служебна тайна и е защитена в следващите 6 месеца. След изтичането на срока са поискали пак, но Точкова е обяснила, че информацията е обществена, но няма да бъде предоставена. Причина за реакцията ѝ е отказът на Цацаров, както и този на Гергов да се оповестят данните, които ги засягат.

Сашо Дончев и сдружение "Боец" са дали съгласие.

От ИВСС са питали и Би Ай Ти, излъчила репортаж по казуса, и оттам е дошло съгласие от главния изпълнителен директор Симона Ангелова, но инспекторатът не го признава за валидно.

Според практиката на съда в Страсбург и на Върховния административен съд, когато става дума за публични фигури, не се иска съгласието им, коментира пред вестника адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация". Според него от инспектората не са искали да дадат информация, а и не са подготвени по Закона за достъп до обществена информация, "затова четат закона както им изнася".

Той обясни, че когато трети лица не дават съгласие, трябва да бъде даден поне частичен достъп до информация. Освен това законът казва, че "не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ѝ".

Дневник