Шуменската полиция разкри голяма наркооранжерия с над 54 кг сух канабис за над 200 хил. лв.

За полицейската акция пресконференция днес дадоха директорът на Областната дирекция на полицията Ялчън Расим, окръжният прокурор Маргарита Георгиева и заместникът й Орлин Куздов. 

В момент на сделка в жилище край Велики Преслав първо са задържани собствениците на оранжерията - преславянинът Ерджан Балов /на 46 г./ и софиянецът Александър Наков /на 42 г./. Те опитвали да продадат 4 килограма марихуана на 34-годишен варненец. Сумата, която намерили в купувача, била 8400 лв.

Веднага след това криминалистите се насочили към оранжерията в Кочово. Тя се помещавала в наети от Наков хладилни помещения в бивше плодохранилище. На площ от около 80 кв. м. било изградено осветление, отопление и вентилация, модерна система за капково напояване, както и система за преработване на въздуха в помещението - всичко на високо технологично ниво.

Освен 700-те саксии с канабис в различен стадий на растеж, там имало и 11 чувала обран и изсушен канабис с общо тегло 42,350 кг, както и 11,300 кг канабисови глави, които били оставени за обработка върху специални сушилни.

Стойността само на иззетата суха маса марихуана се изчислява на 216 000 лева. 

Александър Наков от София е осъждан само веднъж - за шофиране след употреба на алкохол. Задържаният купувач на дрогата има криминалистична регистрация през 2001 г. за грабеж. Преславянинът Балов е с по-дълго досие. Той е осъждан за грабеж, за кражба на моторно превозно средство, за вещно укривателство, за кражба на общинско имущество и прокарване в обръщение на фалшиви пари. Лежал е доста време в затвора.

По внесено искане на Окръжната прокуратура Шуменският окръжен съд днес е наложил на двамата обвиняеми постоянни мерки за неотклонение.   

ШУМ.БГ