„Виждаме, че България е член на ЕС и би трябвало да бъде и член на Шенгенското пространство", заяви унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си с българския си колега Бойко Борисов.

Орбан, който е на работно посещение в България, коментира и темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС и развитието на инфраструктурата в тези страни. 

"Не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа", заяви той, цитиран от Агенция "Фокус".  „Чудесно решение е, че през месец май ще има една голяма конференция за Балканите“, заяви още Орбан.  

Той добави, че иска унгарците да участват в изграждането и развитието на България и покани българските инвеститори да "участват в успеха на Унгария". "Унгария и България имат сърдечни приятелски отношения. В двустранните ни връзки няма никакви конфликти. Имаме съзнание за общо историческа съдба“, каза Орбан.

Борисов и Орбан са коментирали и редица други теми. "Говорихме и за охраната на границите, и за миграцията. Поздравих вашия премиер за това колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция", заяви Орбан. 

"С Турция трябва да поддържаме добросъседски отношения. Споразумението с Турция е в полза на всички европейски страни. България е най-надеждната граница на ЕС", подчерта премиерът Бойко Борисов след срещата. "За Шенген всички знаем, че сме изпълнили необходимите критерии", заяви още министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

„Охрана, хот спотове и споразумения със съседите - тогава всичко ще върви по-гладко“, коментира българският премиер.

За Западните Балкани той подчерта колко важни са транспортните коридори. „До този момент срещам подкрепа от големите и съм уверен, че с едно хибридно финансиране и с европейски банки, имаме среща и с китайския премиер, та, ако някъде не достигнат пари, можем да постигнем и някой друг модел“, обобщи Борисов.

nova.bg