Германският футболен съюз (DFB) сключи партньорство с холандската компания Beyond Sports, която е специализирана в развитието на виртуална реалност и интегрирането ѝ в спорта. От футболната федерация искат да подготвят играчите от всички национални отбори по най-добрия начин и много по-задълбочено, включвайки новите технологии.

Beyond Sports предлага два продукта, като единият е виртуална реалност (VR), а другият подобрена реалност (AR). Чрез тях футболистите се сблъскват с различни подготвени сценарии, каквито може да има във футболен мач, ситуации, подготвени от треньорите, съобразени със спецификата на даден играч или вече случили се събития от даден мач.

Фокусът в обучението на играчите ще бъде разделен на четири различни области – взимане на решения на игрището, позициониране, специфични сценарии и представяне в ситуация под напрежение и при ограничено време.

Крайната цел е играчите да подобрят тактическата си подготовка и също така да развият още повече времето си за реакция. В момента Beyond Sports работи с "Арсенал" и "Стоук сити" от Висшата лига, както и с холандските ПСВ (Айндховен) и "АЗ Алкмаар".

"Развълнувани сме от възможността да работим със световните шампиони и да им помогнем да тренират още по-добре своите играчи, каза Сандер Шутен оперативен директор на Beyond Sports. DFB е една от най-иновативните федерации в спорта, така че аз съм убеден, че ние ще допринесем още повече за развитието на техните футболисти чрез нашите продукти."

Световните шампиони ще започнат защитата на титлата си на 17 юни срещу Мексико на стадион "Лужники" в Москва.

Дневник