Прокуратурата подкрепя предложенията на БСП за промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. Това се разбира от становище на държавното обвинение, подписано от зам. главния прокурор Пенка Богданова и е изпратено до Красимир Велчев, председател на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, информира news.lex.bg.

"Споделя се разбирането, че

при актуалната уредба пострадалият е затруднен в ефективното доказване

на относимите факти поради положението на зависимост, емоционална обвързаност и други подобни причини, които често могат да направят практически невъзможно организирането на обвинението от негова страна", се казва в становището на прокуратурата.

След като левицата заяви, че не подкрепя Истанбулската конвенция въпреки позицията на Партията на европейските социалисти и председателя ѝ Сергей Станишев, тя подготви законопроект за изменения в Наказателния кодекс.

Едната засяга чл. 161, чиято първа алинея в момента предвижда, че "за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия". БСП предлага преследването на средната телесна повреда, причинена от роднина, да бъде уредно във втората алинея на чл. 161 НК, т.е. с това да се занимава прокуратурата.

"Проектът съобразява пропорционално степента на

намеса на държавата в отношенията между извършителя и пострадалия

с оглед съществуващи между тях близост и родствени връзки. От една страна, отчита обществената опасност на престъплението (тежко престъпление, наказуемо по общия състав по чл. 129 НК с до шест години лишаване от свобода), а от друга – интереса на българските граждани и обществото като цяло, и нормативно обезпечава по-високата ефективност на разкриването и разследването на този вид деяния", казва Пенка Богданова в становището на държавното обвинение.

От БСП предлагат да се създаде и квалифициран, по-тежко наказуем състав на престъплението по чл. 296, ал. 1 Наказателния кодекс - когато насилникът не изпълнява наложена от съда мярка за защита на пострадалия. Разпоредбата гласи: който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашното насилие или Европейска заповед за защита, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева". Идеята на левицата е, ако някой повторно попречи или осуети изпълнението на решение на съда или на заповед за защита от домашно насилие, наказанието да от една до пет години затвор.

"В същия смисъл могат да бъдат подкрепени предложените изменения и допълнения на чл. 161 НК, които водят до промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от

престъпление от частен характер в престъпление от общ характер,

от вида, преследвани по реда на т. нар. "частно-публично обвинение" (§ 1) и създаването на квалифициран, по-тежко наказуем състав по чл. 296 НК при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие, като се въвежда хипотеза на повторност", се казва в позицията на прокуратурата.

От държавното обвинение подчертават, че от законодателя зависи каква да бъде конкретната наказателноправна реакция, която съобрази разпространението на подобен вид насилие и по-ниската ефективност на съществуващите в момента правни средства за защита в случаи на средна телесна повреда. Пенка Богданова отбелязва, че прокуратурата не разполага с такава информация.

Наскоро от БСП внесоха и втори проект за изменения, този път в Закона за защита от домашно насилие. С него предлагат да се запише, че във всяка област има най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие. А с друга промяна в него изрично се предвижда, че Националната програма за превенция и защита от домашно насилие трябва да съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на такива центрове.

Дневник