Децата с починал родител, които нямат право на наследствена пенсия, да могат да получават месечна помощ, ще предложи Министерството на труда и социалната политика (МТСП) с промени в Закона за семейни помощи за деца. Това съобщи заместник социалният министър Росица Димитрова по време обществена дискусия за социално-икономическата защита на деца с един или с двама починали родители, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

С промените ще се гарантира равен достъп на всички деца без право на наследствена пенсия до финансова помощ. Към момента семейните помощи за деца с един жив родител се предоставят без доходен тест - това са помощите за отглеждане на дете до 1 година, месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование и еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, припомни зам.-министърът, цитирана от пресцентъра на ведомството. Справедливо и коректно е в подкрепата на децата, останали без един или двама родители, да облекчим процедурите за достъп до тази държавна подкрепа. Основната ни цел е да подкрепим децата, останали без родител, да подкрепим настойниците и попечителите, които поемат грижите за отглеждането на децата, смята Димитрова.

През декември 2017 г. общо 11 505 деца с един жив родител са получили месечни помощи. От тях 1230 деца са без пенсия, а останалите 10 275 деца получават пенсия, уточни зам.-министърът. По данни на Националния осигурителен институт към края на 2017 г. 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца до 20-годишна възраст получават персонални пенсии.

Ако предложенията бъдат одобрени, ще влязат в сила от януари 2019 г.

Дневник