Асоциацията на организациите на работодателите в България отменя насрочения за 28 февруари протест срещу "далаверите" в енергетиката. Това съобщи асоциацията след поредна среща по проблемите в сектора при премиера Бойко Борисов. В асоциацията членуват Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Протест бе планиран на няколко пъти след като членове на организациите сигнализираха за некоректни сделки на борсата за ток, за картел и за необяснимо високи цени.

На срещата, в която е участвала и Теменужка Петкова, министър на енергетиката се разбрало, че са подготвени поправки в Закона за енергетиката, свързани с цените на енергията, произвеждана от ВЕИ с над 5 мегавата мощност. От началото на годината тези производители са длъжни да продават тока си на енергийната борса. Сега се разбира, че те ще продължат за получават преференциални цени като разликата между постигнатите на борсата и преференциалните ще се поема от Фонда за енергийна сигурност.

С готвените над 100 поправки в закона, по оценките на Делян Добрев, председател на енергийната комисия в Народното събрание, на свободния пазар на ток ще излязат всички централи с изключение на така наречените американски централи - ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3. С тях пък ще продължат преговорите за цената, която им се плаща и договарянето при какви условия и те да излязат на енергийната борса.

Така би трябвало от 1 юли енергийният пазар напълно да се либерализира.

На срещата е договорено още с Министерството на енергетиката да се работи по нотификация до Брюксел да се разреши държавна помощ на производствата, които използват много енергия.

Предстои следващата седмица да се проведе нова среща.

Дневник