Няма как да бъде изпълнено искането за 20-процентно увеличение на възнагражденията на служителите в затворите, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева днес пред протестиращите пред Министерството на правосъдието хора. По думите й такова увеличение не са получавали и служителите от МВР, с които надзирателите искат да се изравнят, и то не може да се осъществи в рамките на тазгодишния бюджет.

След няколко протеста пред затворите и институциите из страната, надзирателите от цялата страна се обединиха в национален протест пред правосъдното министерство днес в знак на недоволството си от лошите условия на труд, ниското заплащане и недостига на служители в сектора. Освен 20% по-големи заплати, така че възнагражденията им да се изравнят с тези на служителите в сектор "Сигурност" на МВР, те искат и увеличение на щатните бройки в затворите.

Правосъдният министър Цецка Цачева излезе да разговаря с протестиращите по време на демонстрацията, но ги разочарова като отново обясни, че исканията им няма как да бъдат изпълнени. Цачева обясни, че ще се търсят възможности за увеличаване на заплащането и щатовете в затворите в бюджета за следващата година.

Исканото увеличение с 20% за всички би струвало повече от 27.5 млн. лв. според изчисленията на ведомството.

Dnevnik.bg