Заседанието на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) за участието на Русия в церемонията по закриването на Пьонгчанг 2018 завърши без официално решение. Ръководителите на олимпийското движение, начело с президента Томас Бах обявиха, че ще се срещнат отново в неделя сутринта в 8 часа местно време, за да вземат окончателно решение.

На заседанието трябваше да се обсъди дали руските спортисти ще могат да участват в церемонията по закриването на зимните олимпийски игри с националния си флаг. Първоначално беше планирано срещата да продължи около два часа, но времетраенето ѝ се удължи двойно, и въпреки това решения нямаше.

По време на срещата беше изслушан специалния орган на МОК, оглавяван от Никол Ховерц, член на олимпийския комитет на Аруба. Ръководителят на руската делегация Станислав Поздняков също направи изказване пред ръководството на МОК, а накрая се появи и сребърната медалистка във фигурното пързаляне Евгения Медведева.

"Прекарахме общо 10 минути вътре. Евгения и аз имахме възможност да говорим пред делегатите и да обясним защо заслужаваме да минем под руския флаг в церемонията по закриването. Ние вярваме, че сме изпълнили всички условия на МОК", каза Поздняков.

Той говори и за положителните допинг проби на руски спортисти. В Пьонгчанг с мелдоний беше хванат състезателят по кърлинг Александър Крушелницкий, който спечели бронз в смесените двойки, а преди дни Надежда Сергеева, която е в двойките бобслей даде положителна проба, като според информацията е използвала забранено лекарство за сърце.

"Извиних се на всички за положителни проби, които са вина изцяло на състезателите. Направихме доста, за да изчистим името си и се надяваме, че тези случаи няма да повлияят на крайното решение", добави Поздняков.

Не така обаче стои въпроса между олимпийците, които се съмняват, че МОК ще вземе решение в полза на Русия. Пред "Ройтерс" състезателката в алпийските ски Анастасия Силнтьева обясни, че най-вероятно допинг скандалите ще повлияят.

"Те можеха да ни видят в продължение на цялата олимпиада, но след тези два случая на положителни проби най-вероятно ще минем без флаг при закриването", каза скиорката.

Тя изрази разочарованието си и обясни, че всички в руския отбор са работили здраво именно, за да могат в последния ден от игрите да развяват високо националния флаг на федерацията.

По време на олимпийските игри имаше сериозно напрежение между делегацията на Русия и тази на САЩ. В последните дни представителите на Щатите продължиха с острия тон. Състезателят в бобслея Ник Кънингам също взе отношение.

"Те трябва да напуснат игрите по същия начин, както влязоха в тях. Това е наказание, така че трябва да бъде изтърпяно до края. Може би след четири години ще имат тази чест да са със собствения си флаг, но сега не трябва", каза американецът.

Dnevnik.bg