Двойно повече хора са обвинени през миналата година след разработки на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев.

Той представя статистика за дейността на дирекцията за три години назад. Тя показва ръст на повдигнатите от прокуратурата обвинения след разработки на главната дирекция. През 2015 г. те са били 409, след това са покачили до 437 през 2016 г., за да достигнат броя от 860 през миналата година.

Данните, представени от министъра, показват още, че през 2015 г. ГДБОП е разбила е 54 престъпни групи, през следващата година броят им е бил 127, а през миналата година - 109. Ръст има и на приключените и изпратени на прокуратурата разследвания. През 2015 г. те са били 97, нараснали са до 122 през 2016 г., за да достигнат до 350 през 2017 г.

От информацията, която представя Радев, се разбира още, че проведените през 2015 г. специализирани операции са били 116. Увеличили са се на 267 през 2016 г., а през миналата година са били 220.

По думите на министъра за повишаване ефективността и резултатността на дирекцията се прилагал "комплекс от проактивни мерки, действия и инициативи за разкриване и документиране дейността на местни и транснационални престъпни групи". Част от тях били свързани с активното сътрудничество с органите на прокуратурата и други държавни, контролни органи като ДАНС, ДАТО, НАП, Агенция "Митници" и др. Вътрешният министър подчертава в отговора си, че е важно и изграденото дългогодишно и трайно партньорство с чуждите европейски служби, Интерпол, ФБР и др.

Сред другите мерки за подобряване дейността на ГДБОП са законодателните промени, обяснява Радев. Като пример министърът посочва едно от измененията в Закона за МВР, с което на главната дирекция бе дадено да разследва още няколко престъпления - "каналджийство", корупция в органите на държавната и местната власт, изпиране на пари и киберпрестъпност.

През лятото на миналата година стана известно, че ГДБОП води едно разследване за хакерска атака.
А в края на 2017 г. - че ГДБОП не води статистика колко са измамите през фалшиви фейсбук профили, повод за това стана случаят със Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад профила в социалните мрежи Александър Николов, мамил десетки със самолетни билети, техника и дребни услуги. Василев е в ареста от средата на октомври 2017 г.

Dnevnik.bg