Горските от ДГС - Върбица спасиха малка сърничка, съобщиха от пресцентъра на СИДП. 10-месечното животно е било забелязано от шофьор на фирмата, която почиства от сняг Върбишкия проход.

На сигнала им се е отзовал ловният експерт на стопанството инж. Исмаил Курдов. Премръзналото сърненце лежало в дълбока канавка, от която не можело да излезе само. Курдов успял да го извади и след като го затоплил, вчера сутринта го транспортирал до хижа „Муфлоните“ на ДГС - Преслав.

"Там условията са най-подходящи и ще се грижат добре за него, докато укрепне и може да бъде пуснато на свобода", обясни за ШУМ.БГ Исмаил Курдов.

Спасеното 9-месечно сърне е първото животно, което е спасено от снежния капан тази зима във Върбишко." Сърните, елените и другите чифтокопитни не се справят в дълбок сняг и често затъват. Тази сърничка беше в пряспа, може би 1,5 метра дълбока. Не е имало никакъв начин да излезе сама и добре, че е била забелязана от Стоян Димитров, иначе щеше да стане лесна плячка на хищниците", обясни Курдов.

Според директора на преславското стопанство инж. Янко Йорданов сърнето е здраво, но все още е стресирано и отказва да се храни. Когато се затопли времето ще бъде пуснато близо до хижата и ще бъде хранено на свобода.

През последните дни служителите на всички стопанства в системата на Североизточното държавно предприятие пробиват пътища до хранилките и поставят по-големи количества фураж, за да улеснят животните, които трудно намират храна в дълбокия сняг. Подхранването на животните се прави целогодишно, но сега грижите за горските обитатели са още по-големи, заради ниските температури и снега.

ШУМ.БГ