Д-р Галина Николова е педиатър и клиничен алерголог с над 20-годишна практика. От 2000 г. тя прилага кожно-алергичните проби като начин на диагностика на алергичните заболявания, а от 2008 г. - кръвните тестове за доказване наличие на специфични IgE антитела. До днес тя остава единственият специалист в гр. Шумен, който извършва тези  изследвания.

Разговаряме с нея за причините за зачестяването на алергичните заболявания като проблем на съвременния човек, за това кога е необходимо да се обърнем към алерголог, за начините за диагностика, както и изключително актуалната тема: алергичните заболявания като следствие от грип и вирусни инфекции, както и спецификата на поленовите алергии през предстоящия пролетен сезон.

- Д-р Николова, сега сме в периода на грипните заболявания и вирусните инфекции. Много често те продължават по-дълго от очакваното и предизвикват усложнения. До колко е вярно, че могат да отключат алергични заболявания?

- Това е абсолютно вярно. Една част от алергичните заболявания започват или  се обострят именно след прекарана вирусна инфекция или грип. Това може да се случи при всички възрастови групи, както и при децата, особено при наличие на фамилна обремененост. Продължилата повече от две седмици хрема или кашлица, учестено или затруднено дишане е причина да се съмняваме за начало или обостряне на алергична болест, като алергичен риносинуит или бронхиална астма.

- Като че ли напоследък алергичните заболявания спохождат нас и най-вече нашите деца много по-често, отколкото преди 20 години, да речем. Можем ли да търсим някаква връзка именно с честото боледуване от грип и инфекции на дихателните пътища?

 - Да. В последните години алергичните заболявания зачестяват. Това е тенденция, която ще продължава и е във връзка с промяната в начина ни на живот. Освен със замърсения въздух, химичните добавки в храните и козметиката, бумът на алергичните заболявания е свързан и с голямата честота на респираторните заболявания и прекомерната употреба на антибиотици. Те, от една страна, лекуват инфекциите, но от друга страна създават резистентност и променят микробиома на макроорганизма. След лечението с антибиотик е необходимо около година, за да се възстанови нормалната чревна флора и трябва да сме наясно, че колкото по-често едно дете приема антибиотици, толкова по-голяма е вероятността в последствие да се оформи алергично заболяване. 

- В тази връзка, ако едно дете боледува изключително често, необходима ли е консултация с алерголог?

 - Според статистиката 50 % от често боледуващите деца всъщност страдат от алергия, която не е установена. Характерно за алергичните заболявания на дихателната система е тяхната стереотипност: хрема, кашлица, понякога придружена със затруднено, свиркащо дишане. И това най-често се повтаря безброй пъти и обикновено се лекува като поредната респираторна инфекция, включително с ненужни антибиотици. Нерядко тези деца постъпват и в болница с диагнозата бронхиолит или пневмония. Така че – да, децата, които често боледуват от вирози и особено, ако те протичат без температура, е добре да се обърнат към алерголог за консултация. Той, в най-добрия случай, може да изключи наличието на някаква прилежаща алергия. Или ако бъде потвърдена, да се приложи съответното лечение. В противен случай, честото боледуване ще продължава.

- Предстои пролетта - сезонът на поленовите алергии. Има ли начин да предотвратим отключването им, ако вече знаем за съществуването им?

- Да. Има възможност да ги предотвратим, стига обаче да знаем за тях и да ги очакваме. За всеки пациент те започват в точно определен месец и дори в един и същи ден. Може да се започне профилактично лечение с противоалергични медикаменти 7-10 дни преди появата на първите симптоми.  В някои случаи е достатъчно само да се ограничи контактът със съответния алерген. А най-добрият вариант за превенция е специфичната имунотерапия, която трябва да стартира в началото на годината. Чрез нея се постига намаляване на оплакванията с всяка изминала година. Тя може да предотврати прогресирането на поленовия алергичен ринит към бронхиалната астма, например.

- Но много често при съмнения за поленова алергии хората не правят необходимото, за да ги диагностицират, а по-скоро се самолекуват.  Как да разпознаем симптомите и какво трябва да направим?

- Съмнение за поленова алергия трябва да имаме винаги, когато симптомите имат изразена сезонност и се повтарят по едно и също време, поне в две последователни години. При първа изява е много трудно да се разпознае, дали става въпрос за вирусна инфекция или за алергична реакция, тъй като проявите наподобяват много остра настинка. Най-често това са хрема, кихане, секреция, кашлица, обрив и други. Съветът ми е да не се прибягва до самолечение, а да се потърси консултация със специалист алерголог, който може да потвърди или отхвърли диагнозата.

- Кои са начините за диагностика на алергиите и какви методи прилагате Вие във Вашия кабинет в Шумен?

- Доказването на алергия става по два начина: чрез кожни проби и чрез търсене на антитела в кръвта. И двата метода се извършват в моя специализиран алергологичен кабинет.

Аз правя кожно алергични-прик и интрадермални тестове с полени, битови, епидермални и инсектни алергени. Те дават бързи резултати и имат ниска цена. Като тяхна алтернатива предлагам и тестове за доказване на специфични IgE антитела в кръвта, на  немската фирма EUROLINE, с много богат набор алергени. Едно от предимствата на този метод е липсата на възрастово ограничение. В кабинета се извършват и скарификационни проби за наличине на медикаментозна алергия и алергия към анестезици и аналгетици, както и предоперативна подготовка. Извършват се и епикутанни тестове със специални пач лепенки на гърба при съмнения за алергия към различни стоматологични материали, при направата на протези, пломби и други дентални процедури.

Доказването на сенсибилизация към даден алерген не е еквивалент на клинична диагноза. Много деца с положителни тестове нямат клинични прояви, когато се срещнат с тези алергени. Това подчертава необходимостта от детайлно снета анамнеза и задълбочено търсене на признаците на заболяванията, когато избираме и интерпретираме тестовете. В противен случай това може да  доведе до неоправдани, скъпи, емоционално натоварващи  действия по отношение на доказани алергени, като например неконсумиране на определени храни за дълъг период от време или продължителен прием на ненужни медикаменти.

Д-р Галина Николова
МЦ „Д-р Николови“ - Шумен
гр. Шумен, ул. „Цар Освободител“ 86
тел: 054 86 42 35
0898 422 742