Над 1000 са вече работните места в трите работещи предприятията в "Индустриален Парк Шумен" АД. Единият завод произвежда трансформаторни компоненти, другите две имат дейност с опаковъчни материали за хранително-вкусовата промишленост. В момента в Парка се изграждат още 2 предприятия, а 5 са в проектиране и подготовка. Водят се преговори с още четири потенциални инвеститора.

Това каза днес на пресконференция изпълнителният директор на Парка Николай Тончев. На брифинга в сградата на община Шумен присъстваха кметът Любомир Христов и Стойчо Стойчев от дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ към Българската агенция за инвестиции /БАИ/.

Стойчев е на работно посещение в Шумен с представители на предприятия, които ще разгледат Индустриалния парк.

„Считаме, че сме успели заедно с община Шумен да убедим инвеститорите, че тяхното място е в Шумен. В парка създаваме максимално добри условия за тях“, каза още Николай Тончев.

„За две години успяхме да привлечем 11 инвеститора, водят се срещи и разговори с други. Предстои в парка да се изгради зона С. В аванс ще ви кажа, че заедно с Николай Тончев следващата седмица ще имаме среща в министерството на икономиката, за да обсъдим евентуална парична помощ от държавата за Индустриалния парк“, каза кметът Любомир Христов.

„Досега не сме получавали помощ от държавата за нашите инвестиции“, допълни Николай Тончев. Той каза още, че зона С е разположена на 680 дка, а до края на годината ще се изгради инфраструктурата й и на инвеститорите ще се предоставят по-големи парцели в порядъка на 40-50 дка, каквито са по-търсени.

„Проблем за област Шумен и за развитието на Индустриалния парк остава забавянето на строежа на АМ „Хемус“, както и недостигът на работна ръка“, обясни още Тончев.

Кметът Любомир Христов допълни, че са водени разговори с кметове на съседни общини за търсене на начини за обезпечаване на бъдещите производства с работна ръка. „Едно от условията, които поставяме пред инвеститорите е да осигуряват достойно заплащане. Само по този начин ще се привлекат работници“, каза още Христов.

Стойчо Стоев от БАИ похвали общината за активната дейност в търсене на предприятия и обеща помощ и за в бъдеще от агенцията. „Ние изключително добре работим с община Шумен и с кмета Любомир Христов. Надявам се това сътрудничество да продължи, да привличаме инвеститори и да спомагаме за икономическото развитие на общината", каза Стойчев.

ШУМ.БГ