Пролетта е все по-близо, а с нея настъпва и промяната в сезоните. Всичко това може да доведе до засилена облачна активност. Именно заради това от американската космическа агенция НАСА обявиха началото на месеца за наблюдение на облаците, като призоваха всеки, който може да се включи в кампанията, да го направи.

До 15 април хората могат да използват мобилното приложение GLOBE Observer, като чрез него ще имат възможност да направят до 10 наблюдения на един облак за един ден. Целта е да се събере колкото се може повече информация извън тази от сателитите, тъй като от вида на облаците може да се определи какви бури ще има през следващите месеци.

Въпреки съвременните технологии невинаги изследователите могат да идентифицират лесно всички видове облаци, тъй като голяма част от информацията може да не бъде видяна заради големия ѝ обем.

От НАСА посочват като решение на този проблем да се погледнат сателитните изображения от определена област, след което да се сравнят с данните, предоставени от гражданите, които са се включили в кампанията.

Участниците в предизвикателството, които регистрират най-много наблюдавани облаци, ще бъдат поздравени от учен от НАСА във видеоклип.

Дневник