Кожи? Приключих с това. Не искам да убивам животни, за да правя мода, това не е редно", заяви Донатела Версаче в сряда в интервю за британското списание "Икономист".

Официално съобщение на прочутата модна къща все още няма, но коментарите са, че 21 години след убийството на Джани Версаче сестра му продължава да поддържа темпото на иновативността и да държи бранда Versace в синхрон с налагащи се тенденции в занаята.

Подобен ход вече направиха Gucci и Michael Kors, а също в сряда край в използването на кожи обяви и Furla, известната италианска компания за модни аксесоари. Вместо това от колекцията Cruise 2019 нататък Furla ще замени кожите със синтетични и текстилни имитации. Така те се нареждат сред брандове, защитили животните, като Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Net-A-Porter Group, Calvin Klein, Donna Karan.

Британската дизайнерка Стела Маккартни отдавна следва т.нар. вегетариански подход и не използва в дрехите си дори лицева кожа и пера.

"Ройтерс" коментира, че вече и големи модни къщи отстъпват под натиска на организации за защита правата на животните и променящите се вкусове на младите клиенти. Дан Матюс, вицепрезидент на PETA ("Хора за етично отношение към животните") - една от най-активните по света подобни организации, заяви, че "това е важен повратен момент в кампанията за "мода със съчувствие" и че вече очаква да види "Версаче" без никаква животинска кожа".

Дневник