Налице са всички предпоставки договорите на двете притежавани от американски компании централи в Марица - изток - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" да бъдат прекратени до две седмици. Това са научили представители на работодателските организации на среща днес при премиера Бойко Борисов.

Срещата е трета в рамките на два месеца след като бизнес съюзите обявиха готовност за протести, ако проблемите в енергетиката не бъдат решени.

Преговорите с двете американски централи за прекратяването на дългосрочните им договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени се водят заради това, че в този си вид те нарушават европейската забрана за държавна помощ. Преди месец председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев беше коментирал схемата, която би могла да даде решение - първо да се изчисли каква част от инвестициите в двете централи вече се е изплатила, а за остатъка да се търси модел за компенсация.

На днешната среща с бизнес съюзите представители на държавата са ги успокоили и че няма ма допуснат "далавера в енергетиката" чрез игри със студения резерв и нови мощности с "преференциални цени". Потвърдено е неувеличаване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. Поет е ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с "преференциални цени’’ и участието им в регулирания пазар с такива "преференциални цени’’, което би било неправомерна държавна помощ, се казва в съобщението от срещата, изготвено от Българската стопанска камара, която е ротационен председател на бизнес съюзите.

В срещата са участвали председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на държавните енергийни компании - Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и АЕЦ "Козлодуй", ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на Асоциацията на индустриалния капитал), Димитър Бранков (зам.-председател на Българската стопанска камара), Цветан Симеонов (председател на Българската търговско-промишлена палата) и Кирил Домусчиев (председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците).

Dnevnik.bg