Световният шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP) започна по обещаващ начин с изумително състезание на пистата "Лосаил" в Катар. Първата надпревара от сезон 2018 беше спечелена от Андреа Довициозо с "Дукати".

Италианецът, който през миналата година беше най-сериозния опонент на световния шампион Марк Маркес, този път го изпревари със само 27 стотни. Довициозо постигна своята девета победа в MotoGP в старт №179.

След три поредни втори места на пистата в Катар пилотът от Форлимпополи най-накрая спечели и доказа, че мотоциклетът на "Дукати" отново ще бъде на висота. Добрият ден за италианците беше допълнен от третото мясот на Валентино Роси. Доктора се качи на подиума за 192-и път в кариерата си, само дни, след като подписа нов договор до 2020 г.

"Перфектно състезание за нас, всичко се разви идеално. Както и очаквах имаше много бързи пилоти, но се справих. В началните обиколки не се панирах, а опитах да запазя гумите, за да мога да натискам в края. Когато бях срещу Марк знаех, че трябва да дам всичко от себе си, защото той никога не се предава", каза Довициозо след финала.

Състезанието започна при по-ниски температури от очакваното, заради студен вятър от пустинята. Това накара повечето пилоти да се колебаят в избора на гуми, но накрая почти всички започнаха с медиум предни и меки задни. Единственото изключение беше Данило Петручи, който избра меки гуми отпред и отзад.

В първата обиколка Йоан Зарко потегли отлично и не допусна изненада, след като стартира от полпозишън. Зад него се наредиха пилотите на "Хонда" – Маркес и Дани Педроса, а зад тях Роси и Петручи, докато Довициозо беше едва девети, губейки четири позиции.

Още в началото обаче имаше много изпреварвания и така в шестата обиколка Роси вече беше втори, докато Довициозо успя да направи няколко невероятни маневри и в осмата обиколка излезе четвърти. Италианецът стори това благодарение на двойно изпреварване срещу Кал Кръчлоу и Петручи.

Последните обиколки бяха много нервни, но Довициозо успя да съхрани по-добре своите гуми. Първите трима се опазиха от грешки и падания, а както и през миналата година мощният мотоциклет на "Дукати" позволи на Довициозо да победи.


Пет обиколки преди края той излезе начело и не пусна водачеството. Разликата на финала беше миниатюрна, а Роси завърши на седем десети зад първите двама.

"Дадох всичко от себе си, използвах всяка карта, която можех, но Андреа просто ме победи. Мисля, че минах отвъд границите на мотоциклета и гумите не издържаха в края. Все пак подиумът не е лош, защото изгубих само пет точки от него", каза световният шампион Маркес.

Топ 10 допълниха Кръчлоу, Петручи, Маверик Винялес, Педроса, Зарко, Андреа Яноне и Джак Милър.

Ветеранът Роси също обясни, че не съжалява за резултата си, а е горд с представянето. Доктора смята, че "Ямаха" тепърва ще се развива през сезона.

"В момента Марк и Дови имат нещо повече от мен, така че дадох 120% от себе си, за да остана близо до тях. Определено се чувствам добре на мотоциклета, в предните дни балансът не беше идеален, но сега е по-добре", каза Роси.

Следващият старт от сезон 2018 е на 8 април на пистата "Термас де Рио Ондо" за Гран при на Аржентина.

дНЕВНИК