Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че е бойкотирал президентските избори в Русия и посъветва руснаците да направят същото, предаде Асошиейтед прес.
 

Навални нямаше право да участва в предизборната кампания поради присъда, която мнозина определят като политическа. Самият опозиционер призова привържениците си да не гласуват заради липса на каквото и да било реално състезание на днешните избори, които президентът Владимир Путин се очаква да спечели с лекота.

"В изборния ден обикновено би трябвало да искаш да кажеш "Аз гласувах", но в действителност съм тук, за да ви кажа, че аз не отидох да гласувам", заяви Навални във видеопослание, качено в YouTube.

Той отправи остри критики към седемте съперници на Путин, че не са изразили протест заради гласуване с повече от една бюлетина и други нередности. "Подобни кандидати не са достойни за гласа ви", допълни Навални.

Същевременно стана ясно, че избирателната активност на вота за президент към 15 часа е била 46,9 на сто, според Общоруския център за проучване на общественото мнение

"Още сега можем да кажем, че избирателната активност е малко по-висока, отколкото на предишните избори. В 15:00 часа ние отчетохме активност на гласоподавателите от 46,9 на сто", каза генералният директор на фонда ОЦПОМ Константин Абрамов на платформата на онлайн-маратона "Нощта на избори – 2018".

Абрамов допълни, че жените гласуват по-активно.

Той каза още, че в рамките на екзит-половете на изходите на избирателните секции работят над 2000 анкетьори на ОЦПОМ, които вече са се допитали до 138 000 души в цялата страна. Данните от допитването могат да бъдат обявени само след затварянето на избирателните секции.

Днес.бг