Въпреки предприетите мерки срещу затлъстяването в някои американски щата, изразяващи се с приемането на закон, ограничаващ продажбата на „фаст фууд“ продукти, броят на хората с наднормено тегло не е спрял да расте. Това показва ново изследване на експерти от Лос Анджелис, САЩ.

 За приготвянето на "бърза храна" се ползват твърде много маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини, емулгатори и набухватели. Те сериозно покачват риска от развитието на сърдечносъдови и други заболявания.

Храна с подобни качества сериозно нарушава и баланса на хормоните. Това от своя страна създава мнимо усещане за глад.

Не на последно място бързата храна влияе отрицателно върху работата на мозъка. Продъжлителната консумацията на богати на мазнини, въглехидрати и изкуствени подобрители продукти се свързва с възпаление на хипокампа – област, отговорна за пространствената памет.
Свързани статии..

И въпреки че продажбите на "фаст фууд" значително са намалели през последните две години, все повече американци са с болно сърце, нарушени когнитивни функции и наднормено тегло.

Експертите коментират, че правителството може да се бори с търговската мрежа, но не и с това, което се случва у дома.

Когато човек има вредни хранителни навици, те се прилагат и вкъщи – с ядене на вредни аламинути, лакомства и чипс.

Друг проблем е, че навсякъде по света вредната храна е доста по-евтина от здравословната и не всеки загрижен за здравето си човек би могъл да отделя средства за биопродукти например.

Според специалистите отделните правителства трябва да показват повече загриженост за здравето на обществото и да предприемат организирането на кампании и инициативи, които да популязират ползите от здравословно хранене.

Пулс.бг