Германският шампион "Байерн" (Мюнхен) записа едва трета загуба през сезона в Бундеслигата, след като отстъпи с 1:2 при гостуването на "Лайпциг". Тимът от Източна Германия взе първа победа над баварците в петия мач помежду им.

"Биковете" заслужено се поздравиха с трите точки в дербито между първия и втория от миналия сезон. Футболистите на "Лайпциг" се бореха за всяка топка в опит да се реваншират за двете загуби от "Байерн" за купата и първенството в края на 2017 г.

Шампионите откриха с попадение на Сандро Вагнер, който замени голмайстора на тима Роберт Левандовски. "Лайпциг" направи отбрат с два гола на Наби Кейта и Тимо Вернер, който прекъсна суша от 541 минути без попадение в Бундеслигата.

След 27 кръга "Байерн" е водач с 66 точки. Баварците имат преднина от 17 пред втория "Шалке" и 18 пред третия "Борусия" (Дортмунд). "Лайпциг" остава шести с 43 точки. Засега предсрочното спечелване на шеста поредна титла се отлага. Баварците можеха да ликуват още днес, но "Шалке" спечели гостуването на "Волфсбург" в събота. Все пак при успех в Лайпциг, "Байерн" щеше да се доближи само на една победа от титлата.

И двамата треньори решиха да дадат почивка на някои основни футболисти. Ралф Хазенхютъл и Юп Хайнкес направиха по шест промени в сравнение с мачовете на своите отбори в европейските турнири през седмицата.
Домакините започнаха с трима в отбрана, което им позволи да бъдат по-агресивни по фланговете. Футболистите на "Лайпциг" пресираха високо в половината на "Байерн", като преливаха бързо от защита в атака.

Баварците показаха завидна ефективност и откриха резултата при единствения си удар през първото полувреме. В 12-ата минута Вагнер завърши с удар с глава хубаво центриране на Хамес.

Три минути по-късно Юсуф Полсен можеше да изравни, но стреля право в Свен Улрайх. В средата на първата част вратарят на "Байерн" спаси удар на Брума от фаул.

Настоятелността на "Лайпциг" даде резултат. В 37-ата минута Конрад Лаймер измъкна топката на десния фланг и изведе Кейта на стрелкова позиция. Новото попълнение на "Ливърпул" от лятото първоначално реши да подава, но топката се върна отново при него и отбеляза отблизо.

Защитата на "Байерн" се пропука за втори път под натиска на бързите нападатели на домакините. Кейта отне в центъра и изведе на скорост Вернер. Германският национал се разписа с диагонален удар по земя.

Двата отбора се вкопчиха един в друг и положенията следваха едно след друго пред двете врати. Вернер можеше да реши всичко в мача, но стреля неточно от малък ъгъл. За "Байерн" Матс Хумелс и Артуро Видал пропуснаха отлични шансове.

До края на мача домакините се прибраха в защита, докато шампионите търсеха гола, но неуспешно.

Дневник