Миналата седмица Скопие напразно очакваше посещението на гръцкия външен министър Никос Коциас, който трябваше да пристигне с проектодоговор, уреждащ спора за името на Македония. Дни по-късно обаче търпението ще бъде възнаградено.

Коциас ще пристигне в четвъртък, на двудневно посещение, и то за пръв път с директен полет от Атина (първият между двете столици от 12 г.), със съветници и журналисти. Пет дни по-късно по неофициална гръцка информация той отново ще е във Виена - за втори път от февруари насам - за нова среща с македонския си колега Никола Димитров и пратеника на ООН по въпросите на името, Матю Нимиц.

"Совалката" в преговорите за името идва след засилена активност през февруари, когато управляващи в Скопие и Атина дадоха сигнал, че са направили известен пробив по въпроса за името. След успеха обаче имаше и застой, когато македонският премиер Зоран Заев обяви, че Македония е готова за смяна на името и добавяне на "географски маркер" към него съгласно исканията на Гърция, но не и на промяна в конституцията, за която кабинетът на Алексис Ципрас също настоява. Мярката според правителството в Атина ще гарантира, че Македония няма да има териториални претенции към Гърция и ще ограничи проявите на иредентизъм.

За Коциас двата дни в Скопие ще са изпълнени със срещи - освен с македонския колега Никола Димитров, когото видя няколко пъти за последните два и половина месеца, той може да разговаря с президента Георге Иванов, със Заев, с лидера на коалиционния партньор на Заев Демократичен съюз за интеграция (Али Ахмети) и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски.

Министърът ще има възможността да кацне на летището в Скопие, след като македонският премиер Зоран Заев се съгласи то вече да не носи името "Александър Велики", а смяната на надписите започна в края на февруари.

Преди тези срещи на "балканска обиколка", включително в Скопие, беше и американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл, който отговаря за Европа и Евразия и който пожела спорът да бъде разрешен и изрази подкрепата на Съединените щати за диалога.

Дневник

За македонските власти, според официални източници, цитирани в македонски медии, е важно спорът за името да бъде в най-общи линии решен до края на май, а окончателно изчистен до юни, за да може Скопие да получи покана за членство в НАТО.