Русия ще остане труден партньор, каза днес новият германски външен министър Хайко Маас, реагирайки на преизбирането на руския президент Владимир Путин и поставяйки под съмнение честността на изборната му победа, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Маас заяви, че Европейският съюз трябва да може да продължи да разговаря с Русия въпреки многото спорни въпроси.

Той коментира, че ЕС ще подкрепи Великобритания по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Попитан дали ЕС ще обмисли евентуални наказателни мерки срещу Русия, Маас отговори, че общността ще обсъди въпроса, ако Великобритания поиска това.

Германия се присъедини към Франция и САЩ в подкрепата за британските обвинения миналата седмица, но Маас посочи днес, че "диалогът" с Русия трябва да продължи, тъй като тя е "важен партньор" в решаването на международни конфликти, предаде EUobserver. Той подчерта, че това е двустранен въпрос.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че външните министри от общността ще изслушат днес британския си колега Борис Джонсън, който се предвижда да говори на среща в Брюксел за отравянето на Скрипал.

"Той ще информира министрите, ще проведем обсъждане и . . . мисля, очаквам да чуете от нас заедно в течение на сутринта съвместна позиция (по въпроса)", заяви тя пред репортери, имайки предвид общо изявление на ЕС, очаквано по-късно през деня. "Винаги очаквам единство", каза Могерини за проявяване на солидарност от ЕС към Великобритания по въпроса.

Дневник