Родителите ни се бориха за свобода, сега ние сме длъжни да се борим срещу корупцията" - така родената през 1990 г. словачка Зузана Хлавкова обяснява защо участва в масовите протести, обхванали страната след убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му.

Политическият трус в Словакия я отличава от останалите държави в региона – в Унгария и Полша загубата на вяра в демокрацията прати гласоподавателите в ръцете на популисти с "твърда ръка". Но протестиращите в малката държава с население от около 5 млн. души искат ангажимент към западните ценности и върховенството на закона. В последните три петъка въпреки студа, снега и дъжда, мъже, жени и деца са на улицата за най-големите демонстрации от падането на Съветския съюз насам.

Отприщени от разправата с младото семейство, протестите вече са насочени срещу цялото правителство, чиято подкупност поколението на Хлавкова вижда като опасност за бъдещето си, пише в. "Ню Йорк таймс". Макар премиерът Роберт Фицо да подаде оставка, те не отслабват. Миналия четвъртък той връчи оставката си на президента Андрей Киска с усмивка, обеща, че никъде не отива и поиска вицепремиерът Петер Пелегрини да бъде назначен на неговия пост.

Това разгневи протестиращите още повече – те се боят, че той ще ръководи новото правителство зад кулисите и сега някои призовават за свалянето на цялата партия SMER. Въпросът обаче е какво би се случило при нови избори.

66-годишният Ян Будай, един от главните организатори на Нежната революция, приветства демонстрантите, но се бои, че липсата на политически съюз може да попречи на промените. "Словакия ражда действително политическа нация", коментира той. "Това на улицата е народ, който се приближава към Запада, а не се оттегля от него".

"Демокрацията не означава, че няма да има корумпирани политици. Демокрацията е това, което правиш, когато откриеш, че кметът краде парите на хората."

Дневник