Мишел Барние и Дейвид Дейвис - главните преговарящи за Брекзит от името на Европейската комисия и британското правителство, обявиха в Брюксел, че са постигнали спорзумение за преходния период, след като Обединеното кралство напусне съюза на 31 март 2019 г.

Всички временни мерки за окончателното установяване на новите отношения ще приключат на 31 декември 2020 г. Това е датата, на която настояваше ЕС.

Споразумението може да бъде утвърдено от лидерите на ЕС - включително Тереза Мей - още на срещата им в белгийската столица тази седмица. Британският премиер заявяваше, че Лондон предпочита срокът да е точно 2 години, но и че "ще преживеем по-кратък период", ако това помага по-бързо да се постигне споразумение.

Основни моменти, по които се преговаряше, засягаха правата на гражданите на ЕС и на британците след отделянето на страната от ЕС, какви и докога ще са правомощията на Съда на Европейския съюз и ще може ли до развода Лондон да води търговски преговори със страни извън ЕС (в момента това е изключително правомощие на Европейската комисия).

Дневник