Община Шумен не смята да пипа местните данъци и таксите през следващите 3 години. Не са планира и теглене на банкови заеми през периода. Това става ясно от обявената днес Бюджетна прогноза 2019 - 2021, която предстои да бъде внесена за утвърждаван от Общинския съвет на предстоящата сесия.

Кметското ръководство предвижда намаляване на приходите от продажба на общински земи и имоти през следващите години. Записан е лек спад и на очакваните постъпления от глоби и санкции. 

Не се планира да се увеличи нито един данък или такса. "Предвиденото завишение по години се основава предимно на подобряване организацията на данъчно-облагаемия процес и повишаване на събираемостта на изискуемите през годината данъци и задължения за минали години", се казва още в общинския документ. 

Прогнозира се, че общинският дълг от 12,097 млн. лв. в момента, до 2021-ва ще бъде погасен до 3,777 млн. лв. Същевременно теглене на нови заеми не се предвиждат, с изключение на 2,5 млн. лв. от Фонд ФЛАГ за мостово съфинансиране на  проектите, които се реализират в момента по ОП "Региони в растеж".

ШУМ.БГ