Предварителните заключения на мисията на наблюдателите от ОССЕ на руските президентски избори са, че те са били белязани от продължаващ натиск над критиците на властта, отсъствие на реална алтернатива за избор и ограничаване на основни човешки и граждански свободи.


Според изявлениeто, цитирано от "Ройтрес", ограниченията върху регистрирането на кандидати са свили пространството за политически действия и в резултат е отсъствала реална конкуренция.

"Избор без истинска конкуренция, както ведяхме тук, не е реален избор", се казва в позицията на Организацията за сигурност и сътрудинчество в Европа, след като президентът Владимир Путин получи рекордните почти 77% от гласовете и нов 6-годишен мандат.

"Наблюдателите регистрираха различни методи, някои от които включваха и натиск над избирателите, целящи да се повиши активността", се казва още в текста. Нямало е и достатъчно прозрачност при регистрирането и проверката на сигналите за нарушения - от множеството подадени, в ЦИК са признали за жалби 420 и е разгледала на публични заседания само 2 от тях.


След като Путин бе почти изчезнал от телевизиите и медиите в началото на годината, рязко засиленото му присъствие впоследните две-три седмици преди вота е забелязано от ОССЕ. Според наблюдателите обширното и нерегулирано медийно покритие за Путин е създало неравнопоставеност спрямо останалите претенденти. Отсъствала е и критична гледна точка към дейността и компетентността на президента.

Като обяснява, че създадените, контролирани или подпомагани от държавата телевизии са основният източник на информация за руснаците, наблюдателите казват, че "ограничителната законодателна и нормативна база посяга на свободата на средствата за масово осведомяване и предизвиква автоцензура сред работещите в тях.

От организацията посочват необичайно за свободни избори явление: "Мнозинството кандидати публично изказваха увереност в победата на действащия президент и по този начин от предизборната кампания отсъстваше конкурентна борба между кандидати, повечето от които казваха, че не очакват да победят".

Активисти, поставяли под съмнение легитимността на вота, са били арестувани. Ограничавано е било и конституционно гарантираното право на политически права и основни свободи на събиране, сдружаване и изразяване на мнение.

Като цяло се оценява, че руската ЦИК е провела изборите ефективно и прозрачно, но те са преминали в "изключително контролирана правна и политическа среда при продължаващ натиск над критичните мнения".

ЦИК отказа регистрация за изборите на 17 кандидати, от които шестима безуспешно са обжалвали решението пред Върховния съд на Русия. Но действащите ограничения да се кандидатираш противоречат на поетите от Русия в рамките на ОССЕ задължения и на други международни стандарти, както и ограничават включването на повече участници в процеса по регистрация на претендентите.

Дневник