Решение на Върховния административен съд (ВАС) върна проблемите в българския шах на дневен ред. Тричленният състав на съда нареди Министерството на младежта и спорта (ММС) да започне наново разглеждането на заявленията за избирането на федерация, която да ръководи шаха в страната.

Миналото лято министърът на спорта Красен Кралев отне лиценза на Българската федерация по шах, ръководена от Силвио Данаилов.

На 7 декември 2017 г. Кралев връчи лиценз на "Българска федерация по шахмат 1928", в чието ръководство са депутатите Иван Генов и Руслан Тошев. Последва жалба от страна на сдружение "Шахматна федерация България", явяваща се опозиция от последните години.

Сега ВАС постанови, че назначената от Кралев комисия по разглеждане на заявленията е допуснала "съществено нарушение на административнопроизводствените правила". Аргументът на съда е, че комисията е разгледала първо заявлението на "Българска федерация по шахмат 1928", което обаче е било подадено три седмици след това на "Шахматна федерация България", а това противоречи със закона.

Министерството на спорта трябва да плати и 1250 лева разноски по делото, като може да обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

От ММС обаче обявиха пред "Дневник", че Комисията за лицензиране и атестиране (КЛА) е разгледала заявленията по реда на постъпването им.

"При разглеждане на документите на "Шахматна федерация България" КЛА е констатирала непълноти в документите. Освен първоначално представените със заявлението на сдружението документи (октомври 2017), кандидатът е допълнил документите си (ноември 2017). КЛА е приела това действие като изпълнение на дадената от нормативната уредба възможност кандидатът да попълни евентуални липси или непълноти в първоначално представените документи. По предложение на КЛА министърът на младежта и спорта е издал заповед, с която отказва издаването на лицензия на "Шахматна федерация България" поради констатираните непълноти в документите", посочват от ММС.

В отговора се казва още, че за другия кандидат - "Българска федерация по шахмат 1928", не са констатирани непълноти в документите или несъответствия с изискванията на нормативната уредба.

Председателят на "Шахматна федерация България" Методи Стойнев твърди, че Кралев е погазил закона, като е дал лиценз на "Българска федерация по шахмат 1928". "Сега нещата се връщат в начална позиция. България остава наказана от международната федерация (ФИДЕ). От ФИДЕ са категорични, че няма да приемат нова федерация, в която голяма част от хората са от ръководството на старата, какъвто е случаят в момента. Всичко ще се реши в съда и те ще загубят", каза Стойнев пред "Дневник".

Дневник