Мароко планира да инвестира 15.8 милиарда долара в инфраструктурни проекти, ако спечели домакинството на световното първенство по футбол през 2026 г. На среща в Казабланка организационният комитет на страната обяви детайли около кандидатурата си, която включва 14 стадиона в 12 града.

Близо 3 милиарда долара ще бъдат похарчени в изграждането или реконструкцията на спортните съоръжения. Мароко планира да инвестира още 9.6 милиарда за подобряване на здравеопазването и транспортната система в страната, а други 3.2 милиарда ще отидат за разширяването на капацитета на хотелската база.

Сегашните стадиони в Маракеш, Агадир, Фес, Рабат и Танжер ще бъдат реконструирани, за да покрият изискванията на ФИФА. Останалите девет съоръжения предстои да бъдат изградени. Те включват нов 93-хиляден национален стадион в Казабланка, който да приеме откриването на световното.

Шест от новите стадиони ще бъдат изградени с временни конструкции, които могат да бъдат премахнати по всяко време. Новият стадион в Маракеш ще се превърне в многофункционална зала след световното, а съоръжението във Варзазат ще стане главен футболен център за региона.

"Световното по футбол през 2026 г. е национален приоритет за правителството и заради това то гарантира инвестицията в нашите вълнуващи и иновативни стадиони. Нашата красива и приветлива страна ще предложи на играчите и феновете нещо специално в едва една часова зона, единна валута и градове домакини в радиус от 550 км от Казабланка, което ограничава пътуването и улеснява логистиката", заяви директорът на кандидатурата Мулай Нафид Елалами.

Домакинът за световното през 2026 г. ще бъде избран на 13 юни. Мароко ще се бори със силната обща кандидатура на САЩ, Мексико и Канада.

Световното първенство през 2026 г. ще е първото с 48 отбора, а броят на мачовете беше увеличен на 80. Според ротационната система на ФИФА Европа и Азия, които ще посрещнат следващите два мондиала - Русия 2018 и Катар 2022, нямат право да кандидатстват за световното през 2026 г.

Мароко се включва за пети път в надпреварата за домакинство след неуспешните опити през 1994, 1998, 2006 и 2010 г. Страната се надява да стане втората африканска държава, която приема световно по футбол след Южна Африка през 2010 г.

Дневник