Мерцедес" започва новия сезон във Формула 1 с рекордни спонсорски договори. Шампионите ще имат 12 спонсорски лога върху своя болид W09. Те ще осигурят 112 милиона паунда на базирания в Бракли отбор.

Близо половината от сумата ще дойде от малайзийския петролен гигант "Петронас". Двете компании имат договор за 50 милиона паунда на годината. Партньорството между "Мерцедес" и "Петронас" беше подновено, въпреки че Малайзия вече няма да бъде домакин на стартове от Формула 1.

Освен че използва двигатели "Мерцедес" и има заводската подкрепа на германския концерн, тимът от Формула 1 получава и 30 милиона паунда на година, за да рекламира логото на автомобилния производител.

Със сравнително по-малък дял са други компании като "Пума", енергийните напитки Monster и часовниците IWC. Те са в "Мерцедес" благодарение на това, че имат и индивидуални договори с четирикратния световен шампион Люис Хамилтън.

От тази година Tommy Hilfiger ще облича отбора, за което ще плаща по 4 милиона паунда на сезон. В миналото компанията работеше с основния конкурент във Формула 1 - "Ферари".

Дневник