Министерски съвет реши днес да преструктурира органите на ръководството на шуменското Държавно предприятие "Кабиюк". Това стана по предложение на Министерството на земеделието, храните и горите, "заради констатираната през последните години неефективност на съществуващата двустепенна структура на управление”.

В момента предприятието се управлява от Управителен съвет от петима и от контролен съвет от трима души. С днешното решение на МС се премахва изцяло Контролния съвет, Управителния се намалява до трима, в които влиза и директорът.

Сред мотивите за преструктурирането са, че правомощията на Контролния съвет са с общ характер и се осъществяват от други институции и звена, създадени със специални закони. Това са Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и Звеното за вътрешен одит. Те упражняват контрол по реда на специализираните закони, като по същество Контролният съвет на предприятието дублира тяхната дейност.

Правомощията на Управителния съвет пък са с общоуправленски и административен характер и не изискват специфична експертиза и съответно петчленен състав, като могат да се осъществяват и в състав от трима члена с обща правна и финансова експертиза.

Съкращението ще доведе и до спестяване на хилядите левове, давани за заплати. 

Очаква се намаление на разходите за възнаграждения в размер на 140 000 лв. годишно. Останалите оперативни функции, свързани със специфичния предмет на дейност на предприятието, успешно могат да се упражняват от щатната администрация и заетите в другите структурни звена на ДП „Кабиюк“, се казва още в становището на МЗХГ.

Според Търговския регистър в момента членове на Управителния съвет на "Кабиюк" са Пламен Петков /който е и директор на предприятието/, Валентин Захариев, Наташа Куртева, Бейзат Яхя и Гюнай Исмаил. В Контролния съвет влизат Мария Маринова, Вилма Дерменджиева-Дечева и Евгений Цанков.

ШУМ.БГ не успя да се  свърже по телефон с директора Пламен Петков за коментар относно промените и финансовото състояние на предприятието.

ШУМ.БГ