Ремонтът на старите изтребители МиГ ще бъде извършен от Руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ". Това обяви министерството на отбраната. Преди седмица агенция "Ройтерс" публикува тази информация, която обаче така и не беше потвърдена тогава от представители на министерството.

Днес е било подписано рамковото споразумение за логистичната поддръжка на самолетите. До него се стигна, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка, подчертават от Министерството на отбраната.

Споразумението на стойност 81 млн. лева и предвижда доставка на резервни части и услуги. В него е предвидена още подмяната на резервните части да се извършва от български инженери в авиобазата в Граф Игнатиево.

"РСК МиГ", която произвежда изтребителите, притежава лицензите за ремонта им. Според поръчката предстои да бъдат ремонтирани 15 изтребителя, 12 от които - едноместни бойни, а 3 – учебно-бойни. Така за следващите 4 години се гарантира тяхната експлоатация, включително и изпълнението на задачите по охрана на въздушното пространство.

"Това споразумение не води до отмяна или забавяне на процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, подготовката на която е в напреднала фаза и се очаква до края на април да бъде внесена в Народното събрание", уточняват от Министерството на отбраната.

Дневник