Шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг призна, че социалната мрежа е допуснала грешки, които са позволили данни на абонатите ѝ да попаднат в аналитичната фирма "Кеймбридж аналитика". С послание в собствения му профил във "Фейсбук" той обеща компанията да направи сериозни промени в опазването на личните данни на потребителите.

Това е първият коментар на Зукърбърг по случая. Заради скандала акциите на компанията на борсите се сринаха в последните два дни.

Той каза още, че ще бъдат анализирани всички приложения, които са имали достъп до голям обем лични данни преди направените през 2014 г. промени. Шефът на "Фейсбук" уточнява, че най-важните мерки за опазването на личните данни са били взети още преди повече от година.

"Има какво допълнително да се направи и ние трябва да довършим започнатото", каза Зукърбърг.

Пазарната стойност на "Фейсбук" падна с близо 49 млрд. долара в последните дни заради скандала с консултантската компания "Кеймбридж аналитика". Американският "Ню йорк таймс" и британският "Обзървър" съобщиха в неделя, че компанията е използвала неправомерно данни на потребители на социалната мрежа още от 2014 г. През същата година "Кеймбридж аналитика", която е работила по президентската кампания на Доналд Тръмп, е събрала данните на 50 млн. потребители на социалната мрежа.

Най-вероятно срещу "Фейсбук" ще започнат редица разследвания. Две такива вече започнаха в щатите Масачузетс и Кънектикът, а британските власти поискаха заповед за обиск на офисите на "Кеймбридж Аналитика".

Дневник