Миналата година са осъдени или санкционирани 869 души, а са оправдани едва 9. Това е само 1,03% от предадените на съд. Също така са върнати от съда само 1,75% от всички внесени дела, като по този показател трите районни и окръжната прокуратура в Шумен са на първо място в целия Варненски апелативен район.

С тези резултати за 2017-та се похвалиха днес на пресконференция окръжният прокурор Маргарита Георгиева и говорителят на държаното обвинение прокурор Яна Николова.  

"В прокуратурите в съдебния район и в следствения отдел през отчетния период се работи при нормален микроклимат, изградени са отношения на толерантност, много добра комуникация, отчетност и прозрачност. При изпълнение на служебните си задължения прокурорите и следователите проявиха много добра активност, отговорност и професионализъм", каза прокурор Георгиева.

През м.г. прокурорите в Шуменско са работили по 4 237 преписки, като са внесли в съдилищата 843 прокурорски акта. Предали са на съд 881 души. Като сложни дела, взети под специален отчет от по-горни инстанции Георгиева определи това за влаковата катастрофа в Хитрино, както и досъдебното производство срещу частен съдебен изпълнител.

През 2017-та прокуратурата се е самосезирала 40 пъти. Сред тях са случаи, свързани с фонд "Земеделие", НАП и други контролни органи, както с медийни публикации, като например разследването на Генка Шикерова от БТВ за разпределянето на средствата след инцидента в Хитрино. То е на фаза решаване от прокурор.

На същата фаза е и досъдебното производство, образувано по чл. 282 ал. 1 от Наказателния кодекс след разследването на Васил Иванов от Нова телевизия на действия на  кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб. "Разследването е приключило. В момента делото е на бюрото на наблюдаващия прокурор", каза прокурор Яна Николова. Тя обясни, че законовият срок е 30 дни, в който ще бъде решено дали да се образува или прекрати производството. Член 282 ал.1 от НК предвижда лишаване от свобода до пет години или пробация, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Като проблеми пред прокуратурите от Шуменския район прокурор Маргарита Георгиева посочи голямата натовареност в районните прокуратури в Нови пазар и Велики Преслав. На двете места има незаети по две прокурорски щатни бройки.

ШУМ.БГ