Четирикратната олимпийска шампионка Даря Домрачова спечели последния спринт за сезона и завърза здраво битката за Световната купа в женския биатлон. Кайса Макарайнен завърши втора в първата дамска надпревара в Тюмен, а лидерката в генералното класиране Анастасия Кузмина остана едва 12-а.

Кузмина си подпечата малката световна купа в спринта. Авансът на словачката в битката за големия кристален глобус обаче беше съкратен, а освен това лошото представяне в днешното състезание я постави в трудна ситуация преди преследването в събота.

Олимпийската шампионка в масовия старт от Пьонгчанг събра 756 точки след 20 от 22-те индивидуални състезания през сезона. Макарайнен е втора със 740 точки, а Домрачова е трета със 701.

Носителката на Световната купа за миналия сезон Лаура Далмайер е четвърта с 653 точки. Германката на практика се прости окончателно с надеждите да защити големия кристален глобус.

Последният спринт за сезона предложи страхотна битка за първото място между Домрачова и Макарайнен. Двете преминаха без грешка през стрелбището и бяха разделени от едва 1.2 сек. в крайното класиране. Финландката даде с 1.8 сек. по-добър резултат в ски бягането. Беларускинята обаче спечели три секунди от по-бързата си стрелба и измъкна победата.

Домрачова затвърди страхотната си форма с втора поредна победа и четвърта в Световната купа след Нова година. 31-годишната състезателка има пет спечелени състезания от началото на сезона и общо 33-а в кариерата си. Макарайнен се качи за четвърти път на подиума през 2018 г., но остава с една победа през сезона.

Двете ще потеглят с голям аванс пред останалите в утрешното преследване. Норвежката Тирил Екхоф допълни подиума днес с една грешка в стрелбата и изоставане от 33.3 сек.

Французойката Анес Бескон завърши четвърта с девет свалени мишени и пасив от 43.7 секунди. Лиза Витоци от Италия е пета - без грешка и на 49.7 сек. от победителката. Далмайер допълни челната шестица с един пропуск на стрелбището и изоставане от 50 секунди. Кузмина ще потегли 1:05.2 мин. след Домрачова, след като допусна цели три грешки в стрелбата.

Нито една българка не взе участие в днешното състезание.

В крайното класиране за малката световна купа в спринта Кузмина събра 323 точки след осемте състезание в кратката дистанция. Домрачова остана втора с 313 точки. ММакарайнен е трета с 258 точки, следвана от Далмайер с 252.

Дневник