На централния градски площад във Велики Преслав идния вторник ще бъде подредена изложба с 50 репродукции от творбата „Бесният Орландо“ на Лудовико Ариосто.

Тя ще бъде открита в 17.00 ч. от почетния консул на Италия във Варна - Антонио Таркуинио. Той ще пристигне в града с ретро автомобил на три колела и ще бъде предрешен като главния герой в поемата на Ариосто – Орландо.

В рамките на изложбата ще има и експозиция на книги, предоставени от посолството на Италия във Варна. Проявата е част от реализацията на проекта "Месец на Българското председателство на Съвета на ЕС във Велики Преслав".

Главното произведение на Лудовико Ариосто е обемистата поема “Бесният Роланд” (на италиански Орландо), която се нарежда сред великите италиански творби от Ренесанса. В последните три “песни” на поемата си Ариосто пише за българите. През м.г. бе отбелязана 500-годишнината от първото й издание.

Сред дейностите по реализацията на проекта "Месец на Българското председателство на Съвета на ЕС във Велики Преслав" ще се проведат още тематична викторина, изложба и концерт „Вечерник по преславски“. Проектът стартира преди дни с пленер-живопис „Велики Преслав от Златния век до Българското председателство на Съвета на Европа“.

ШУМ.БГ