От 13 април започна възстановяването на горските пътища на територията на "Шуменското плато", които бяха разрушени при извозването на дървен материал от гората, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

"На три места има сечища, от които возихме дърва тази година и ще ремонтираме пътищата, които сме използвали. Към момента сме подравнили около 400 метра от пътя след заслон „Детелина“ до края на поляната. Когато изсъхне цялата отсечка ще заравним и останалата част от участъка. Поляната беше разорана от офроуд автомобили, но я оправихме и нея, за да могат хората, които спортуват да преминават спокойно през участъка", обясни зам.-директорът на ДГС-Шумен инж. Тодор Геронтиев. Той каза още, че служителите на стопанството всяка година възстановяват горските пътища, дори и тези, които са разрушени от офроуд автомобили и мотори.

Вече е възстановен и пътя от Паметника на курсистите към заслон „Теменуга“. До края на месец май ще бъде подравнен и участъка на ДГС-Шумен към скалния манастир над село Хан Крум.

"Другата отсечка, по която вече се работи, е от завоя между вила „Пазачница“ и Паметника на курсистите към скалния манастир над село Осмар. Вече минахме част от пътя, в участъка до резерват „Букака“, с дискова брана. Преценихме, че ако там заравним с гребло ще издълбаем много пътя, а така разбиваме коловозите, без да избутваме пръстта встрани, допълни инж. Геронтиев.

През последните две седмици е спряна експедицията на дърва от платото, за да може пътищата да изсъхнат и да се работи по-лесно. Гражданите, които са си поръчали дърва от ДГС-Шумен ще трябва да изчакат, за да може да бъдат възстановени и трите участъка през следващите дни. "Разбираме, че хората бързат и желаят да си получат дървата, но сме в началото на туристическия сезон и искаме горските пътища до важните обекти на платото да бъдат в добро състояние. Много шуменци тичат, карат колело или пък се разхождат в пределите на природния парк и трябва да им осигурим  възможно най-добри условия за спорт и туризъм", категоричен е зам.-директорът на ДГС-Шумен инж. Тодор Геронтиев.

ШУМ.БГ