Наред с частните дружества и всички държавни участници на електроенергийния пазар са поискали от КЕВР от 1 юли да повиши цените, по които работят, пише "Капитал" като се позовава на данни от сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Шоково поскъпване на цената за пренос и достъп до електроенергия е поискал Електроенергийният системен оператор. Предложението е първата тарифа да се промени от 8.15 лв. до 11.05 лв. без ДДС за всеки пренесен мегаватчас по мрежата, което представлява ръст от 36%. Дружеството настоява таксата за достъп да бъде увеличена с цели 49% - до 1.62 лв. без ДДС за мВтч.

ТЕЦ "Марица-изток 2" например настоява за увеличение от 32% на тарифата, по която продава тока. Така един мегаватчас би струвал 98.75 лв. без ДДС при сегашна стойност от 75.08 лв. ВЕЦ-овете, собственост на НЕК, са поискали увеличение на цената с 18% до 82.62 лв./мВтч без ДДС.

Поисканото от АЕЦ "Козлодуй" поскъпване е символично - 3%, до 56.43 лв. без ДДС за мегаватчас.

Освен че досегашните участници на електроенергийния пазар искат по-високи цени, от документите се вижда, че в осигуряването на ток за регулирания пазар ще бъдат включени и три нови теца. Това са свързаните с бизнесмена Христо Ковачки "Бобов дол" и "Марица 3", които досега нямаха утвърдени цени, както и ТЕЦ "Варна", която от края на миналата година е с нов собственик - бившия транспортен министър Данаил Папазов. Техните заявления са за двойно и дори тройно по-високи от досегашните цени на производителите на ток.

Преди седмица стана известно, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което обслужва Западна България и е в процес на смяна на собствеността, е поискало увеличение на нощната тарифа с 51% , на цената за достъп - с 35%, на цената за пренос - с 34% и на дневната тарифа - с 5 на сто. "Енерго про", работеща в Североизточна България, залага на средно увеличение с 5.5%, а ЕВН, която обслужва Югоизточна България, обяви, че очаква увеличение на нощната тарифа с 5.4% , а на дневната с 6.9%.

Енергийният регулатор ще определи цените в края на юни след обществено обсъждане и анализ.

dnevnik.bg